Ολοένα και περισσότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με περισσότερο σεβασμό και αγάπη στο περιβάλλον. Μέσα από την προσπάθεια αυτή όχι μόνο κάνουμε κάτι για το περιβάλλον, αλλά πολλές φορές γινόμαστε δίχως μεγάλη προσπάθεια μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους να μετατρέψεις τις καλές προθέσεις σου σε καλές συνήθειες:
10 τρόποι να γίνεις πιο eco-friendly
1. Μην οδηγείς
Αν μπορείς να πας εκεί που θέλεις να πας με τα πόδια, το ποδήλατο, ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προτίμησέ το. Η οδήγηση με οτιδήποτε άλλο εκτός από ηλεκτρικό όχημα αυξάνει το αποτύπωμα άνθρακα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις, προσπάθησε να διατηρείς την ταχύτητά σου χαμηλή, να έχεις ελέγξει ότι τα λάστιχά σου είναι φουσκωμένα, και ότι ο κινητήρας σου λειτουργεί ομαλά.
2. Γίνε συνειδητοποιημένος καταναλωτής
Ψάξε για εταιρείες προϊόντων που ακολουθούν ηθικές περιβαλλοντολογικές πρακτικές, που προσφέρουν μακρές εγγυήσεις για τα προϊόντα τους, που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά, που δίνουν ποσοστά από τα κέρδη τους σε περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς, που έχουν προγράμματα εταιρικής ευθύνης.
3. Κλείσε τους διακόπτες
Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σου είναι τόσο εύκολη όσο το πάτημα ενός κουμπιού – τόσο απλά. Αποσύνδεσε τις συσκευές σου όταν δεν τις χρησιμοποιείς και κλείνε τα φώτα όταν πηγαίνεις από το ένα δωμάτιο στο άλλο.
4. Προτίμησε τοπικούς παραγωγούς
Από τα ρούχα σου μέχρι το φαγητό σου, όσο πιο κοντά στο σπίτι σου παρασκευάζεται κάτι τόσο λιγότερος άνθρακας δημιουργείται με τη μεταφορά του. Extra bonus, στηρίζεις την τοπική οικονομία.
5. Μείωσε κατά πολύ το πλαστικό
Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζεις – έχει μαζί σου μία ελαφριά υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια σου, χρησιμοποίησε χάρτινες σακούλες για τα φρούτα και τα λαχανικά σου, σταμάτα να αγοράζεις καλαμάκια. Επίσης: βάλε ένα φίλτρο στο νεροχύτη σου για να αποφεύγεις να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό, παίρνε ένα θερμός μαζί σου για τον καφέ σου, και προτίμησε προϊόντα που δεν περιέχουν πλαστικό.
6. Μην πετάς φαγητό
Έχεις ιδέα πόσα εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο; Εκτός του ότι πρόκειται για μία τεράστια σπατάλη τροφίμων και χρημάτων, το πεταμένο φαγητό εκπέμπει 20 φορές περισσότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα απ’ ό,τι το CO2 που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Ιιιιχ.
7. Διάλεξε οικολογικά προϊόντα καθαρισμού
Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού περιέχουν επιβλαβή χημικά που δεν βλάπτουν μόνο το περιβάλλον, αλλά και την υγεία σου. Απορρυπαντικά, καθαριστικά, και συντηρητικά προκαλούν αδιανόητη ζημιά στη φύση. Τα «πράσινα» προϊόντα καθαρισμού μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά οι (πιο) φυσικές και οργανικές μεθόδους καθαρισμού που υποστηρίζουν είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς.
8. Ελάττωσε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνεις
Αν θέλεις να είσαι πιο φιλικός/ή προς το περιβάλλον, απλώς μείωσε την ποσότητα κρέατος που τρως – ακόμα και αν τη μειώσεις κατά μία ή δύο φορές εβδομαδιαία, θα έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή αποτυπώματος άνθρακα. Προτίμησε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, και όσπρια.
9. Μην το αγοράσεις, δανείσου το
Πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αγορά, σκέψου: Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιήσω; Αν η απάντηση είναι «όχι πολύ συχνά», δανείσου το από κάποιον που δεν το χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μην ξεχάσεις να το του επιστρέψεις παρέα με μία ευχαριστήρια σοκολάτα (ακόμα καλύτερα, με χειροποίητα μπισκότα).
10. Μην το πετάξεις, φτιάξ’ το
Οι επισκευές και οι επιδιορθώσεις είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τη διαδικασία να πετάξεις κάτι στα σκουπίδια και να αγοράσεις ένα καινούργιο. Το ίντερνετ ξέρει πώς να φτιάξεις/επιδιορθώσεις/ανακυκλώσεις οτιδήποτε – google it!