Συμπληρώματα Διατροφής
Κατηγορία: Διατροφή

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ;
Αρχικά πρέπει να πούμε μερικά πράγματα για τα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα λοιπόν, είναι σκευάσματα τα οποία συμπληρώνουν την καθημερινή μας διατροφή. Βοηθούν σε ένα μικρό
βαθμό τη γενική υγεία του σώματος μας, την απόδοση στην προπόνηση αλλά και τη σωστή αποκατάσταση μετά από αυτή. Δεν είναι υποκατάστατα της σωστής διατροφής και δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αντί ενός ολοκληρωμένου γεύματος.

ΠΟΤΈ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΑ;
Τα συμπληρώματα εάν πωλούνται από φαρμακεία, νόμιμα καταστήματα και φέρουν την πιστοποίηση από τον Ε.Ο.Φ. τότε δεν τίθεται ζήτημα για το αν είναι επικίνδυνα ή όχι. Ο Ε.Ο.Φ πιστοποιεί ότι τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για χρήση από το ευρύ κοινό χωρίς επικινδυνότητα.

ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΆ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ
Τα πιο συνήθη συμπληρώματα που ακούμε καθημερινά γύρω μας είναι τα εξής : πρωτεΐνη, αμινοξέα, κρεατίνη, πολυβιταμίνες και fish oil. Πάμε να δούμε τι είναι το κάθε τι.

ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Η πρωτεΐνη είναι το δομικό συστατικό των μυών. Χωρίς πρωτεΐνη, δε γίνεται να χτίσουμε μυς. Υπάρχουν πολλά είδη πρωτεϊνών στο εμπόριο. Οι πιο γνωστές είναι οι πρωτεΐνες whey και οι whey
isolate. Είναι η πιο καθαρές μορφές πρωτεΐνης, κυρίως η isolate, με μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης και ελάχιστο ποσοστό υδατανθράκων και ζάχαρης. Πωλούνται σε διάφορες γεύσεις και
μεγέθη. Υπάρχουν και αλλά είδη πρωτεΐνης όπως η gainer οι οποίες περιέχουν τεράστια ποσοστά θερμίδων, υδατανθράκων και ζάχαρης και χρησιμοποιούνται κυρίως για αθλούμενους που δε χρειάζεται να ελέγχουν τόσο πολύ το τι τρώνε αλλά το ποσό τρώνε, αυτούς δηλαδή που προσπαθούν να βάλουν βάρος.

Η ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ ΈΝΑ ΓΕΎΜΑ: ΑΛΉΘΕΙΑ Η ΜΎΘΟΣ;
Είναι ένας εύκολος τρόπος να συμπληρώσουμε την ανάγκη για πρωτεΐνη μέσα στη μέρα με ένα ρόφημα πρωτεΐνης αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερη από ένα αντίστοιχο φυσικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη. Πρέπει πάντα να δείχνουμε προτίμηση στην πιο αγνή, φυσική μορφή των συστατικών που χρειαζόμαστε και μόνο όταν υπάρχει ανάγκη κάλυψης επιπλέον αναγκών μας να επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα.

ΑΜΙΝΟΞΈΑ
Τα αμινοξέα είναι το δομικό συστατικό των πρωτεϊνών. Κοινώς, όταν οι πρωτεΐνες διασπώνται στο στομάχι, διασπώνται σε αμινοξέα. Στο εμπόριο πωλούνται είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε υγρή
μορφή είτε σε χάπια. Πιο συχνά αγοράζονται σε μορφή σκόνης η οποία σε συνδυασμό με νερό αποτελεί ένα ρόφημα το οποίο καταναλώνεται κατα τη διάρκεια της προπόνησης.

ΤΑ ΑΜΙΝΟΞΈΑ ΔΊΝΟΥΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑ: ΑΛΉΘΕΙΑ Ή ΜΎΘΟΣ;
Ακούμε συχνά ότι τα αμινοξέα δίνουν ενέργεια μέσα στην προπόνηση ή ότι μας κρατάνε ενυδατωμένους. Για να αποδοθεί ενέργεια πρέπει να καταναλωθούν θερμίδες. Τα αμινοξέα σε σκόνη έχουν ελάχιστες θερμίδες με αποτέλεσμα να αποδίδουν ενέργεια μεν αλλά είναι να είναι μηδαμινή. Επίσης, πηγή ενυδάτωσης στο συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί το νερό και όχι τα
αμινοξέα! Είναι ένας έξυπνος τρόπος να έχουμε ένα ευχάριστο και γευστικό ποτό μέσα στην προπόνηση το οποίο βοηθάει και στην πρωτεΐνοσύνθεση.

Η ΚΡΕΑΤΙΝΗ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΌ: ΑΛΉΘΕΙΑ Η ΜΎΘΟΣ;

Πολλοί νομίζουν ότι η κρεατίνη είναι το πιο βλαβερό συμπλήρωμα, κάνει κακό στο σώμα και πολλές φορές το παρομοιάζουν με αναβολικό. Μύθοι! Η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα για το οποίο έχουν γίνει παρά πολλές έρευνες, ίσως οι περισσότερες σχετικά με τα συμπληρώματα, και έχει αποδειχθεί ότι με σωστή χρήση και όχι κατάχρηση μόνο καλό μπορεί να κάνει στο σώμα. Η κρεατίνη, λοιπόν, δε ‘φουσκώνει’ τους μύες, ούτε κάνει τις κοπέλες να δείχνουν σαν ‘άντρες’. Η κρεατίνη βοηθά στην ανάπτυξη και ανάπλαση των μυών, στην καλύτερη αποκατάσταση αλλά και στην απόδοση ενέργειας. Στο εμπόριο τη βρίσκουμε είτε ως σκόνη είτε ως χάπι. Η εικόνα που θα πετύχει τελικά ο καθένας από εμάς εξαρτάται από τη διατροφή του και το σύνολο των
μάκρο και μικρόσυστατικών που θα καταναλώνει καθημερινά. Η σχετικά ασφαλής δοσολογία είναι 3-5 γραμμάρια ημερησίως και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τις ανάγκες του και τη συμβουλή που θα του δώσει ο γυμναστής ή ο διατροφολόγος του. Κατάχρηση και υπερβολή στις δοσολογίες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο νεφρό, στο συκώτι και στην καρδιά.

ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΊΝΕΣ
Οι πολυβιταμίνες είναι ένα συμπλήρωμα το οποίο συναντάται κυρίως σε μορφή χαπιού, που περιέχει πολλές από τις βασικές βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για την ομαλή λειτουργία του. Οι κύριες βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας είναι οι Α, σύμπλεγμα Β, C, D, E, K. Για να λειτουργεί αποδοτικά ένα συμπλήρωμα βιταμινών, πρέπει πρώτα να σιγουρευτούμε ότι έχουμε έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη ή ότι δεν τη λαμβάνουμε από την τροφή μας. Είναι ένα καλό συμπλήρωμα για την υγεία μας και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, σε συνδυασμό πάντα με την σωστή διατροφή.

FISH OIL
Το fish oil είναι ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα στον οργανισμό γιατί βοηθούν σε πολλές βασικές λειτουργίες του, βοηθούν στην όραση, στην ακοή, την υγεία του δέρματος και πολλά άλλα. Στο εμπόριο βρίσκεται σε μορφή κάψουλας και είναι ασφαλές συμπλήρωμα. Η λήψη του μπορεί να γίνεται καθημερινά χωρίς επικινδυνότητα.

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ ΜΟΥ ΆΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΏΜΑΤΑ
Πράγματι βοηθούν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού εάν παράλληλα γίνεται σωστή και ισορροπημένη διατροφή και άσκηση και υπάρχουν επιπλέον ανάγκες του οργανισμού. Είναι αρκετά αφελές να παίρνουμε μόνοι οποιοδήποτε συμπλήρωμα χωρίς πρώτα να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό γιατί πολύ απλά μπορεί να μην το έχουμε ανάγκη. Μπορεί ένα συμπλήρωμα
να βοήθησε έναν φίλο ή γνωστό μας αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ταιριάζει και στις δικές μας ανάγκες. Προσωπικά, επειδή κάνω καθημερινά έντονες προπονήσεις μία ή ακόμα και δυο φορές την ημέρα, θεωρώ πως το σώμα μου έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και ανάγκες από κάποια μακροσυστατικά και μικροσυστατικά. Χρησιμοποιώ πρωτεΐνη σε σκόνη γιατί απογειώνει το πρωινό μου και συμπληρώνει την καθημερινή μου πρόσληψη σε πρωτεινη. (“oatmeal” = χυλός βρώμης με πρωτείνη και φρούτα). Επίσης χρησιμοποιώ 3γρ κρεατίνης ημερισίως, πολυβιταμίνη, fish oil και μαγνήσιο. Βασικό μου μέλημα δεν είναι τόσο η εικόνα μου αλλά η συμπλήρωση των αναγκών μου, η καλύτερη απόδοση στο γυμναστήριο όπως και η σωστή και ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μου. Ελπίζω να ξεκαθάρισαν κάποιοι μύθοι γύρω από τα συμπληρώματα και να έγινε αντιληπτό ότι τα συμπληρώματα συμπληρώνουν την ισορροπημένη διατροφή, δεν την υποκαθιστούν.

Γράφει ο Σπύρος Φωκάς.

Please Share This